Drodzy Darczyńcy i Czytelnicy/Czytelniczki!

Z przykrością informujemy, że Stowarzyszenie „Obywatele Obywatelom” nie będzie wydawcą książki Joanny Jurkiewicz „Dekada ajentów”. Decyzję tę podjęła Autorka, a my przyjęliśmy ją ze zrozumieniem.

Po zakończeniu kampanii Autorka prowadziła dalsze badania do książki i intensywnie pracowała nad „Dekadą ajentów” po to, by tekst w momencie wydania był możliwie najbardziej aktualny. Za sprawą członków Stowarzyszenia i korektora spoza organizacji, pracujących społecznie, książka przeszła pełny cykl redakcyjny i kilka etapów korekty. Miała gotową okładkę, pozostał tylko skład, który również nieodpłatnie mieli wykonać fachowcy związani ze stowarzyszeniem. Treść książki została poddana ekspertyzom prawnym, które miały na celu zabezpieczenie Autorki i Stowarzyszenia przed ewentualnymi roszczeniami. Ostatnia, rozstrzygająca ekspertyza była w toku w momencie podjęcia decyzji przez Autorkę.

Wszystkie nagrody, które stowarzyszenie przekazało Darczyńcom w podziękowaniu za wpłaty na książkę, opłacając koszty produkcji i przesyłki z naszych skromnych środków, nie podlegają oczywiście zwrotowi. Prosimy, by potraktować je jako zadośćuczynienie za to, że nie wywiązaliśmy się ze złożonej wspólnie z Autorką obietnicy dostarczenia książki.

Zwroty wpłat zostaną dokonane po przesłaniu niezbędnych informacji (imię, nazwisko, nr rachunku bankowego, nazwa banku) na adres dekadaajentow@soo.org.pl. Dziękujemy wszystkim Darczyńcom, którzy takie informacje już przesłali.

Ubolewamy, że inicjatywa wydania książki przez nasze stowarzyszenie zakończyła się niepowodzeniem. Bardzo prosimy o przyjęcie podziękowań za Wasze zaangażowanie w akcję oraz przeprosin, że nie przyniosło ono spodziewanych owoców.

Nie wiemy, jakie będą dalsze losy „Dekady ajentów” i czy kiedykolwiek zostanie ona opublikowana. Liczymy jednak na to i nadal popieramy projekt wydania tej książki.

Z wyrazami szacunku,

Zarząd Stowarzyszenia
„Obywatele Obywatelom”

2 odpowiedzi na „Oświadczenie Stowarzyszenia „Obywatele Obywatelom” w sprawie wydania książki „Dekada ajentów”

1. Wiesiołek pisze:

Pewnie zapłacili autorce łapówkę by jej nie opublikowała, albo ostro zastraszyli. To jedyne logiczne wytłumaczenie, nie licząc opcji, że pojawił się inny wydawca obiecujący pieniądze, ale w to akurat nie wierzę.

2. Lubczyk pisze:

Wystarczyło pewnie poznać koszty ewentualnego procesu.