DroA?sza jesieA�

WedA�ug Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki A�ywnoA�ciowej (IERiGA�) juA? wkrA?tce ceny miA�sa pA?jdA� znaczA�co w gA?rA� a�� do koA�ca roku nawet o 17 proc. PodroA?eje teA? masA�o, mleko i sery o ok. 5 proc., margaryna i oleje od 10 do 12 proc., a cukier o 15 proc.

a�� Wieprzowina droA?eje juA? od wiosny, bo w ubiegA�ym roku mieliA�my maA�o zboA?a i pasze byA�y bardzo drogie. Rolnicy ograniczyli wiA�c hodowlA� i teraz za to pA�acimy. Zanim zwiA�kszA� produkcjA�, minie trochA� czasu a�� mA?wi dr Krystyna Aswietlik z IERiGA�.

Nasze kurczaki, indyki i kaczki wA�drujA� na eksport do Rosji i Turcji. Dlatego mimo produkcji przewyA?szajA�cej polskie potrzeby o 30 proc. ceny drobiu idA� do gA?ry.

DziA�ki dobrym plonom A�rednio ceny A?ywnoA�ci od poczA�tku roku wzrosnA� A�rednio o 6 proc., a nie o 10, jak prognozowaA� GA�A?wny UrzA�d Statystyczny. Odpowiedzialny za to jest kryzys. OsA�abiA� popyt na rynkach A�wiatowych, bo gospodarstwa domowe musiaA�y zacisnA�A� pasa. U nas za podwyA?ki A?ywnoA�ci odpowiadajA� gA�A?wnie ceny paliw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>