Do kosza zamiast do gA�odnych brzuchA?w

Nawet poA�owa produkowanej w skali globu A?ywnoA�ci marnuje siA� a�� alarmuje miA�dzynarodowy Instytut InA?ynierA?w MechanikA?w.

Jak informuje Polskie Radio, przytaczajA�c raport Instytutu, na A�wiecie produkuje siA� cztery miliardy ton A?ywnoA�ci rocznie. DuA?a czA�A�A�, byA� moA?e nawet dwa miliardy ton a�� nie jest konsumowana. W krajach bogatych jedzenie jest czA�sto wyrzucane, zarA?wno przez osoby prywatne, jak i restauracje, a supermarkety nie przyjmujA� warzyw ani owocA?w, ktA?re sA� za maA�e albo nieA�adnie wyglA�dajA�.

Jak dodaje portal Newseria.pl, w samej Unii Europejskiej marnuje siA� 90 mln ton A?ywnoA�ci rocznie, a Polska ma w tym aA? 10-procentowy udziaA�. To oznacza, A?e w kraju co roku wyrzucanych jest 9 mln ton jedzenia, zarA?wno na etapie produkcji, dystrybucji, jak i przez gospodarstwa domowe. Tendencja od kilku lat jest rosnA�ca. Podczas A�wiA�t iloA�A� marnowanej A?ywnoA�ci podwaja siA�. a�� a�zGdybyA�my to przeliczyli na zA�otA?wki, to statystyczny Polak wyrzuca w ciA�gu roku A?ywnoA�A� za 270 zA�a�? a�� mA?wi dr Krystyna Rejman ze SzkoA�y GA�A?wnej Gospodarstwa Wiejskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>