Na zdrowie!

Na zdrowie!

Trwają intensywne prace nad uruchomieniem największej w Polsce samorządowej… winnicy. Pierwsze duże zbiory planowane są na wrzesień 2017 r.

Lubuskie.pl wyjaśnia, że ziemię pod winnicę na wzgórzach pod Zaborem, przy wsparciu urzędu marszałkowskiego woj. lubuskiego, przejęła Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie. Instytucja gospodaruje majątkiem wraz z lubuskimi winiarzami – oni uprawiać będą różne odmiany winorośli, a szkoła zadba m.in. o infrastrukturę i zaplecze badawczo-rozwojowe (inwestycja wpisuje się w projekt Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku). W powstanie winnicy silnie zaangażowało się także Muzeum w Ochli (przygotowuje m.in. projekt winiarni) oraz miasto Zielona Góra, które opracuje program budowy Lubuskiego Centrum Winiarstwa.

– „Ta kooperacja, którą usilnie wspieram, zaowocuje niespotykaną nigdzie indziej różnorodnością lokalnych win oraz przywróceniem tradycji winiarskich na Ziemi Lubuskiej” – mówi marszałek Elżbieta Polak. Wyraziła ona nadzieję, staną się one jednym z najlepszych produktów promocyjnych regionu. Portal przypomina, że Winnica pod Zaborem stanie się „agrafką” Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu. Będzie to miejsce otwarte dla turystów i mieszkańców, miejsce nauki i badań dla studentów PWSZ w Sulechowie i wreszcie miejsce spotkań i wymiany doświadczeń osób związanych z branżą winiarską.

W budynku Centrum zaplanowano m.in. salę konferencyjną i ekspozycyjną oraz z przeznaczeniem na pokazy procesu tłoczenia owocu winorośli i produkcji win. W obiekcie będzie się znajdować punkt informacji turystycznej z możliwością degustacji tradycyjnych dla regionu wyrobów, dostępne też będą pokoje gościnne oraz na zewnątrz scena wraz z miejscami do biesiadowania. Obiekt ma być ogrzewany pompą ciepła.

Dział
Aktualności
Wcześniej informowaliśmy o…

Już jest!

Już jest!

Właśnie trafił do sprzedaży wiosenny „Nowy Obywatel”. To już 63 numer, który przygotowaliśmy podczas 14 lat edycji pisma.

Między oryginalnymi okładkami, zaprojektowanymi przez Piotra Świderka z Kooperatywa.org, znajdziecie m.in. blok tekstów z okazji 10-lecia akcesji Polski do UE, w ramach którego osoby z różnych środowisk analizują zalety i słabości procesu integracji. Jak wykorzystaliśmy ten okres i związane z nim – zapowiadane wówczas i wyłaniające się w międzyczasie – szanse? Czy sprawdziły się przestrogi formułowane wtedy i zapowiadane przez krytyków integracji? Ile zyskaliśmy i co straciliśmy? Co dalej? – piszemy we wprowadzeniu do ankiety.

Z kolei redaktor naczelny pisma we wstępniaku do numeru m.in. przypomina ważne słowa Stanisława Brzozowskiego, że męczeństwo nie zastępuje pracy. Wystarczy zamienić „męczeństwo” na „Unię Europejską” i będzie to podsumowanie minionej dekady – przekonuje Remigiusz Okraska w edytorialu, który w całości można przeczytać tutaj.

Tutaj natomiast można przeczytać spis treści, zobaczyć okładkę, przejrzeć podgląd wybranych stron, a także przeczytać kilka tekstów, które udostępniliśmy w całości za darmo.

Nowy numer można kupić w Empikach i salonach prasowych sieci Ruch. Można go także zamówić u nas w wersji papierowej lub elektronicznej (ta ostatnia jest o połowę tańsza). Jednak najkorzystniej jest zamówić prenumeratę (kliknij i zamów!), co jest jednocześnie sposobem wsparcia pisma w obliczu poważnych problemów finansowych.

Zapraszamy do lektury i pozdrawiamy!
Redakcja „Nowego Obywatela”

Będzie skarga do MOP ws. wydłużenia wieku emerytalnego

Będzie skarga do MOP ws. wydłużenia wieku emerytalnego

Trybunał Konstytucyjny, który 6 i 7 maja rozpatrywał skargi NSZZ „Solidarność”, OPZZ oraz PiS w sprawie wieku emerytalnego uznał, że wprowadzone przez rząd zmiany są konstytucyjne. Zdaniem sędziów niezgodne z Konstytucją jest tylko zróżnicowanie praw kobiet i mężczyzn w przypadku emerytur częściowych. „Solidarność” złoży skargę do Międzynarodowej Organizacji Pracy.

Głównym zarzutem Związku było naruszenie konwencji Organizacji, która nie pozwala na przekroczenie granicy 65 lat przy ustalaniu wieku emerytalnego. Konwencja dopuszcza podniesienie wieku powyżej 65. roku życia tylko w sytuacji, gdy w danym kraju osoby starsze zachowują zdolność do pracy. Tymczasem dane statystyczne jasno wskazują, iż wydłużaniu przeciętnej długości życia Polaków towarzyszy skracanie długości życia „w dobrym zdrowiu”. Tym samym ustawa podnosząca wiek emerytalny jest niezgodna z konwencją MOP.

Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej zaraz po ogłoszeniu wyroku zapowiedział, że „Solidarność” nie odpuści sprawy wydłużonego wieku emerytalnego. Związek wykorzystał już wszelkie dostępne w Polsce możliwości. W tej chwili pozostaje skarga do Międzynarodowej Organizacji Pracy.

– „Czekamy na pisemne uzasadnienia wyroku, również od sędziów, którzy mieli odmienne zdania. Następnie skierujemy skargę do Międzynarodowej Organizacji Pracy i liczymy na jej korzystne rozpatrzenie” – mówi prof. Marcin Zieleniecki, ekspert KK NSZZ „Solidarność”. – „Do tej pory z MOP-em mamy dobre doświadczenia. Przypomnę, że pod koniec ubiegłego roku dzięki naszej inicjatywie MOP zwrócił się do polskiego rządu, aby ten przyznał samozatrudnionym i zatrudnionym na umowach cywilnoprawnych prawo do tworzenia i przystępowania do związków zawodowych. Jeśli i tym razem MOP pozytywnie odniesie się do naszej skargi, to również wystąpi do polskiego rządu z prośbą o zmianę przepisów. Zdajemy sobie sprawę, że to wszystko będzie trochę trwało, ale nie zamierzamy się poddawać” – dodaje Zieleniecki.

_____

Przedruk za stroną NSZZ „Solidarność”

Pracownicy fast foodów jednym głosem

Pracownicy fast foodów jednym głosem

Pracownicy restauracji szybkiej obsługi z całego świata planują na 15 maja największy protest w historii branży.

Jak informuje portal Onet Biznes, jednodniowy protest ma objąć łącznie 33 kraje na pięciu kontynentach. W Stanach Zjednoczonych pracownicy sieci McDonald’s od dłuższego czasu domagają się podwyżki pensji do 15 dolarów za godzinę i to właśnie tu należy szukać źródła planowanych ndemonstracji. Oprócz nich o wyższe płace upominać się będą osoby zatrudnione w restauracjach sieci Burger King, KFC i Wendy’s.

Jak stwierdził Ron Oswald, sekretarz generalny Międzynarodowego Związku Pracowników Przemysłu Spożywczego, Rolnictwa, Hoteli, Restauracji, Dostawców Żywności, Przemysłu Tytoniowego i Zawodów Pokrewnych (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied – IUF), amerykańscy pracownicy wezwali osoby zatrudnione w restauracjach szybkiej obsługi na całym świecie, aby dołączyły do ich walki.

Jak podaje Onet Biznes, w Polsce protesty tego dnia nie są planowane.