Dlaczego jemy to, co jemy – rozmowa z Martą Dymek (Jadłonomia) 

Z Martą Dymek rozmawia ·

Dlaczego jemy to, co jemy – rozmowa z Martą Dymek (Jadłonomia) 

Z Martą Dymek rozmawia ·

(ur. 1981) – działaczka społeczna, etnografka i nauczycielka. Absolwentka Katedry Etnologii i Antropologii Kultury Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (2007, praca magisterska pt. „Kobieta w kulturze japońskiej”). Fascynuje się polskimi miastami jako organizmami i fotografuje je z różnych perspektyw i z różnymi efektami. Zdeklarowana feministka, łącząca walkę o prawa kobiet z perspektywą klasową. Mieszka w Zawierciu. W roku 2018 wydała książkę „Ziemia jałowa. Opowieść o Zagłębiu”.

Osoby biedniejsze jedzą zazwyczaj mniej zdrowo. Oczywiście mitem jest, że to wina tych osób, bo wina jest w systemie. Żyjemy w systemie, który skazuje klasę robotniczą, osoby ciężko pracujące i o niższym budżecie na jedzenie, które po prostu nie jest tak dobre i jakościowe, jak być powinno.
Dział
Wywiady
Z numeru
Nowy Obywatel 34(85) / Zima 2020 " alt="">
komentarzy
Przeczytaj poprzednie